20170324_breaking news

2459724341_93d1bebdd1_b

ДАЛИ ЧИСТИМ ИЛИ СЛЕДИМ СЪСЕДИТЕ?
Tази страница е в процес на разработка

Как да изберем пердета за нашия дом?

Стая с източни мотиви, на която завесите придават загадъчност

Когато правим декорация на дома си, често пропускаме един компонент, който обаче е изключително важен за цялостния завършек на интериора. Това именно е декорирането на прозорците. Повечето хора биха си закупили пердета в последствие, след основната декорация на дома и не биха вложили особено старание. Сякаш купуват нещо без особено значение. Въпреки, че може да не ви се струва кой знае каква работа, но изборът на правилното перде може да е много сложно решение.

Днес на пазара се предлага огромно разнообразие от материи и цветове. От тази гледна точка трябва да знаете, че е почти сигурно, че ще намерите това което търсите. Стига разбира се да имате идея какво перде ви трябва. Ако изберете цвят, който не пасва на цветове в стаята може напълно да разрушите една прекрасна декорация. За да не се случи това, ще ви предложим някои основни правила, които важат за почти всяка ситуация.

Едни и същи пердета
Това е най-голямата грешка, която можете да направите. Всъщност много хора я правят. Спират се на някакъв стил на пердета и слагат същите във всяка една стая, без значение дали декорът си подхожда или не. Факт е, че всяка стая може да има различни пердета на прозорците, освен ако разбира се не желаете голи прозорци или пък пердета на детски мотиви в дневната много повече, отколкото тежки и луксозни завеси за детската стая. Съобразете се с този факт и декорирайте прозорците стая по стая.


Кухненски прозорец с подходяща завеска

Plain-Voile-Curtains
Цветна дневна

Малко дискретност
Един от най-популярните начини, които сте виждали всички в декорацията на прозорците е поставянето на полупрозрачни пердета. Въпреки че са идеални за почти всяка стая, не върви да си сложите прозрачни завеси, ако искате да имате малко уединеност в съответната стая, тъй като през тях се вижда почти всичко. Спалните например не бива никога да имат такива завеси или пък не трябва да са само те, винаги трябва да имате и една по-плътна завеса над тях. За баните важи същото правило, или пък ако не искате да се мокри пердето, просто боядисайте прозореца в матов цвят.

000660571
Спалня, предразполагаща към уют и дискретност

000660557
Спалня във весели тонове с плътни завеси

Нужда от повече светлина
Поставени върху прозорците, завесите и пердетата си имат различна пропусквателна способност за слънчевите лъчи, затова и трябва да се съобразите с материите, които избирате за пердета. Тежките, плътни завеси при всички положения ще блокират външната светлина, което е идеално за една спалня например или друга уединена стая. Особено, ако е западна. Но пък за дневни и други стаи, в които няма нужда от дискретност е добре да се сложат полупрозрачни пердета, които свободно ще пропускат слънчевите лъчи. Освен това тези завеси носят усещане за свобода, лекота, които вършат чудесна работа за всяко едно помещение, в което се канят гости или просто прекарвате деня си.

000656087
Слънчева дневна със завеси пропускащи слънчевите лъчи

Материите са важни
Съществува огромно разнообразие от материи и комбинации на тъкани, които можете да използвате за вашите пердета, но преди всичко трябва да изберете материя, която е устойчива на избеляване, особено за стая, в която слънчевият поток е непрекъснат и силен. Това се среща най-вече в стаите с южно изложение. Макар коприната да е луксозна и елегантна, е добре да я оставите за възглавниците или други вътрешни аксесоари, които нямат пряк достъп до слънчева светлина. Копринените тъкани избеляват много бързо и накрая ще имате безцветни и грозни пердета на прозорците си.

Свързани с дизайна

Може и да не го осъзнавате, но е много важно пердетата да си подхождат с темата на стаята като цяло. Това разбира се не значи, че трябва едва ли не нюансите и цветовете на пердетата да са същите като дамаските на мебелите и килимите например, но най-вече не бива да има огромна разлика в двете декорации.

Пердетата си подхождат на цялостния дизайн на кухнята

Открояващи се, но не натрапчиво пердета на дизайна на стаята

Уверете се, че материите на пердетата отразяват материалите в стаята, цветовете си подхождат с основните тонове в стаята и плътността на материята на пердето се връзва с цялостното усещане, което носи декорацията на стаята. Последното, което бихте искали е тежка драперия в светло, просторно и с чувство за отвореност, помещение. Когато става въпрос за цветове, с помощта на пердетата може да добавите дълбочина на една стая, или пък да направите помещението по-закачливо и непренудено.

Предлагаме ви още няколко идеи за правилна декорация на прозорците в жилището.

000665748
Дневна с класически дантелени пердета

000655927
Дневна

000656018
Внасяща слънчево настроение дневна или кухня 🙂

000660658
Тези завеси биха подхождали, както на огряна от слънцето дневна, така и на спалня

000660677
Тежки завеси за спалня

000665802
Весели цветни завеси за всекидневна или трапезария


Back to Top